NU MĂ PRICEP, DAR…

Vezi tu, poți fi cât se poate de liber să crezi că virusul e creat în laborator ca un soft IT programabil, că Luna e o proiecție din sateliți, că Anticristul se va întoarce sau că există marțieni verzi cu capul mare.

Prin definiție, o opinie are atașat un anumit grad de incertitudine sau subiectivitate, iar folosirea ei ca apărare nu funcționează decât în anumite situații.

➤ Faptul că ai o opinie apropo de un subiect, nu înseamnă că este automat corectă sau demnă de luat în seamă.

➤ “Asta cred eu, e treaba ta ce crezi tu”.
E în regulă să faci speculații, dar să o faci în baza unor cunoştinţe demonstrate. Ești de părere că apa nu se înțelege cu uleiul? Ok, iată, e ceva bazat pe experimente științifice. Dar ce-ai spune dacă n-ai mai omite păreri aiurea, mai ales într-un an în care opiniile tale sunt publice și
Altfel, na, putem dezbate cât de urât e tricoul tău sau cât de enervantă e prietena ta, dar nu e cazul să dezbatem Teorema lui Pitagora.

➤ “Am dreptul la opinia mea” tot o eroare de logică este folosită în discreditarea interlocutorului. Nu are nici o valoare argumentativă şi este cel mai adesea folosită pentru a opri o discuţie raţională, mai ales când e un subiect serios.
Dacă ne ascundem în spatele lui “fiecare are dreptul la opinie”, atunci nimeni nu are dreptul să oprească pe nimeni să spună orice prostie vrea.

➤ “Nu știu, frate, asta e opinia mea. Ar trebui să învăţăm să respectăm părerile celorlalţi”. De ce, ce ai făcut tu ca părerea ta să merite respectul meu?

Ce spui dacă, mai bine, ți-ai rezerva părerile pentru tine, mai ales când ele sunt publice pentru tot internetul, fie că-ți restricționezi tu profilul ori ba.

Filosoful Bertrand Russel ne-a lăsat 3 reguli cu ajutorul cărora să ne menținem scepticismul sănătos.
◼️ Când experții se pun de acord cu ceva, o părere opusă nu poate fi susținută cu certitudine.
◼️ Când experții nu se pun de acord cu ceva, nici o opinie de-a unui non-expert nu poate fi privită drept certă.
◼️ Când toți experții susțin că nu avem destule informații pentru a avea o opinie în legătură cu un subiect, omul de rând ar face bine să nu judece în nici un fel.

Category:

Tags:

Share:

.post-meta-bottom .post-tags { display: none; }