CONSPIRAȚIA DE LA CAPĂTUL TUNELULUI

Suntem de departe de acord că oamenii au o imaginație bogată și că perioada asta de criză n-a făcut altceva decât să le-o alimenteze și mai mult.

POT MII DE OAMENI AVEA ACEEAȘI IDEE, EXPRIMATĂ EXACT LA FEL?

Acesta e doar un fir pe care s-a întâmplat -jur, chiar întâmplător- să merg.

Printr-un share cu mesaj de amuzament de la cineva din lista mea, am ajuns la această postare (de fapt postarea originală are peste 4K share-uri), despre cum se ascund antenele 5G în cactuși falși. You know, pentru că sunt interese mari la mijloc. Iat-o deci, pe Emilia Valentina Cioancă. Ziarele tabloide îi spun “blonda lui MRU”, că a fost vicepreședinte al organizației din Bistrița Năsăud a partidului Forța Civică al fostului șef de Servicii, Mihai Răzvan Ungureanu. În afară de MRU, fosta-doamnă mai are două iubiri:

Ok, ok, fie. Alte 3 iubiri.

De la Elena Cioancă ajungem la Denis Cioancă, profilul ei de rezervă atunci când este blocată de Facebook pe cel principal.

După cum a observat cineva de la Newsweek Romania (link articol), singura persoană cu identitatea „la vedere”, care reprezintă Mișcarea este avocata Diana Iovanovici-Șoșoaca.
În timp ce militează pentru anularea probelor de bacalaureat pe fondul pericolului la adresa sănătății copiilor, tot ea inistă prin zeci de postări pe profilul propriu că nu există COVID-19 și e o manipulare pentru anularea libertăților individuale.

Cercul crește cu duamna doctor estetician specialist în coronavirus, Adina Alberts. E cunoscută și ca soția lui Viorel Cataramă. Printre teoriile ei se numără: apă tonică pentru a preveni infectarea cu coronavirus, scoaterea antenelor GSM de pe blocuri, ginseng în loc de Euthyrox, lumină UV-C pentru tratarea COVID-19 (ce afirma și Donald Trump) etc.

Mai departe ajungem la promovarea ideii cu anularea BAC-ului, bazată pe un site gol și pe o pagină de Facebook născută acum o lună. Aici intră în scenă pastorul Cristian Terheș, până de curând europarlamentar PSD, care ar fi preluat petiția acestei mișcări.

Această Mișcare a Elevilor se bucură că este băgată în seamă de Antena3, iar A3 se bucură la orice sămânță de scandal.

De la duamna Cioancă, unde găsiți absolut toate tâmpeniile posibile, am ajuns -că tot veni vorba de Donald Trump- la Q-RO, grup care a crescut cu 2/3 în ultima lună și creat acum ~2 luni, cu “ocazia” pandemiei, de un jurnalist băimărean arestat pentru înselăciune.

Q-RO vine de la QAnon filiera românească. De fapt, ăsta nu e singurul grup, mai sunt multe altele, chiar și pagini. Iată, un grup numit Marea Trezire, dar cu exact aceeași temă, a strâns ~95% din membri în ultima lună: link.
Despre QAnon nu știu să vă spun mai multe decât acest articol al The Atlantic: link.
Pe scurt, de aici a luat startul teoria potrivit căreia Bill Gates este creatorul coronavirusului.

QAnon promite dezvăluri reale despre oculte mondiale din partea adevăraților patrioți ce nu sunt lăsați să vorbească liber

Oricât de mult ți s-ar fi părut vreodată că Trump a fost scos din context ori că nu e atât de nasol pe cât se spune media, textele astea depășesc orice ridicol.

Ajungem astfel la Maria Estera Biro, ale cărei mesaje de admirație pentru Donald Trump sunt foarte apreciate pe grup. Aparent, o domnișoară stabilită în Spania, preocupată de România și care face paradă în haine de lux. În fapt, un profil fals, cu poze pixelate și copiate la rezoluție slabă din site-uri de fashion. Suficient, totuși pentru a strânge sute de reacții de la cetățeni reali, dar mai puțin pricepuți într-ale internetului.

Înapoi la subiect, Mișcarea QAnon a început în 2017, după ce cineva folosind un cont anonim cunoscut doar sub numele de Q a postat teorii conspirative despre Donald Trump pe forumul 4chan.
Susținătorii QAnon sunt extremiștii de dreapta din SUA, care cred în elite mondiale care conspiră pentru a-l înlătura pe Trump. Sper să vă ajute acest articol The Conversation: link.

Ideile promovate de Sputnik sunt binevenite în grup

AR PUTEA FI O COINCIDENȚĂ. AR PUTEA FI.

  • Nu zic că nu sunt cetățeni la protestele împotriva lockdown-ului care au mers din pură intenție, dar… Germania? QAnon. Australia? QAnon.
  • Grupurile aseta strâng foarte mulți credincioși. Tot The Covnersation scrie și că Biblia e adesea utilizată pentru a reinterpreta teoriile acestea mișcări.
  • Pe bloguri ale dacilor liberi –ca acesta– găsiți exact teoria QAnon, despre copiii răpiți și salvați de soldații americani din diverse tuneluri secrete.

N-are sens să mai caut și să insist cu exemple, “Q” este un catalizator pentru nemulțumiți. Antivacciniștii n-au apărut odată cu noul virus, dar acum au o umbrelă sub care să se regăseacă. Intrați oricând pe un grup public Q-RO se descoperiți varietatea “ideilor”.

Opinion | Chappatte on Trump's Affinity for Putin - The New York Times

Uitați, recent a circulat asta cu rudaunei rude despre care altă rudă a auzit că i-a oferit un doctor bani s-o treacă la decedați de COVID-19. Să zicem doar că știrea a apărut și crescut organic, prin grupul X de Facebook, însă de subiect au profitat RomâniaTV și un ONG intitulat Organized Crime Harm Reduction, care pretinde că este un „organism european de reducere a crimei organizate”; în fond, e o asociație obscură preocupată în 2019 de drepturile lui Liviu Dragnea. Ce lume mică, nu?

Apropo de OCHR, ONG-ul fantomă preocupat de soarta liderului PSD, unul dintre membrii activiști ai acestuia este Iosefina Pascal.
QAnon e o umbrelă bună și pentru acesta, why not?

Iosefina Pascal e o promotoare activă a teoriilor anti5G, antivaccin, anti-educație sexuală, cu website, apariții la Antena3 și tot ce trebuie. Fana lui Mircea Badea se ocupă mai nou și de imaginea Mariei Grapini.

Ca să încerc o concluzie, s-o luăm astfel.
Vom spune că nu sunt mulți conspiraționiști. Încă nici nu sunt. Chiar dacă Cioancă aia are 30 de mii de followeri sau Dani Budeanu strânge zeci de mii de vizualizări la un clip. Am văzut cam câți se pot aduna la un protest în Piața Victoriei.
Chiar și așa, fie McDonald’s, Kaufland sau alte tipuri de unități comerciale, majoritatea au renunțat acum să mai practice monitorizarea temperaturii (link ProTV, link Digi24); o fac eventual “la cerere”. Putem dezbate despre cât de eficiente sunt termometrele no-touch sau cât de eficient este să verifci temperatura unei persoane când există purtători asimptomatici de virus, însă conspiraționiștii au câștigat lupta asta și sunt mai convinși pe ei că teoriile lor sunt 100% veridice. Ba că microcipare, ba că 5G, ba că GDPR, scandalurile (mai mult sau mai puțin regizate) i-au speriat pe comercianții privați, așa că au dat înapoi. De altfel, legea se referă atât la operatorii economici privați, cât și de stat, dar nu am văzut pe nimeni să facă scandal la poștă sau între ghișee, nu?

Proiecte de vaccinare, drepturi pentru cupluri de același sex sau educație sexuală nu vor trece fix din cauza presiunii înapoiaților vocali pe care alegem să-i ignorăm, că “doar n-o să ne pierdem timpul cu ei”. Nu mai spun de cei care refuză să poarte mască ori îți suflă-n ceafă când aștepți la o coadă, pentru că ei știu mai bine decât tine că virusul e inventat.

P.S. : alte updates într-un episod următor

.post-meta-bottom .post-tags { display: none; }