CE MAI FACE EDUCAȚIA SEXUALĂ?

Preambul: în programa școlară există din 2004 materia opțională “Educaţie pentru sănătate”, la care se predau concepte legate de familie, sentimente și comportamente sexuale. Noua lege ar fi făcut obligatorie materia care ajunge doar la 10% dintre copii și care se concentrează mai mult pe sănătate. Un amendament votat al PSD-PNL face din nou opțional curriculul, fiind nevoie de acceptul părinților pentru a se preda la clasă.

❓ « cevaceva nu este nevoie de educație sexuală! »
❌ Ba este nevoie. 
▪️ România ocupă primul loc din Uniunea Europeană la numărul de adolescente devenite mame. – https://bit.ly/2XvYUks
▪️ În România, una din 8 mame la prima naştere este adolescentă*. – https://bit.ly/2AzDl9L 
▪️ În România, un minor este victima unui abuz sexual la fiecare 6 ore. – https://bit.ly/2Ur1VRt
▪️ În țările în care educația sexuală este prezentă în școli de la cele mai fragede vârste, fenomenul fertilității precoce este aproape inexistent. – https://bit.ly/372pJAb
* dacă cumva aveți preconcepții, doar 12% dintre acestea sunt de etnie romă – https://bit.ly/3dB6Lmn

❓ « Educația sexuală distruge caracterul unui copil! »
❌ NU, abuzurile sexuale sunt cele care distrug viitorul unui copil.

❓ « Ce ar spune un părinte dacă copilul îi zice că a învățat la școală cum să facă sex?” » (deputat PSD)
❌ Simplu. Nu se învață poziții sexuale la educație sexuală. Explică chiar Gabriel Brumariu, fost manager de proiect la ONG-ul Societatea de Educaţie Contraceptivă și Sexuală (SECS) și care a predat timp de 9 ani cursuri de educație sexuală în licee.

❓ « Da, bine, dar mă educă sexual, ce îmi face? Mă învață la clasa a patra cum să pun prezervativul. De ce? Se pune problema să nu îl pun bine când e cazul? Pe bune? ». Este chiar comentariul de Facebook al emisiunii Sinteza Zilei – https://bit.ly/2zZHRhK
❌ Ar fi ideal să te învețe chiar cum se pune un prezervativ și că e foarte important să nu se rupă. Da’ e în regulă, până să învețe asta la școală, învață de pe Youtube din câteva click-uri cum se molfăie unul – https://bit.ly/3cCuaTg .

❓ « Hurrr durrr se începe de la grădiniță 0-4 ani cu predarea despre masturbare timpurie, la grupul de varsta 4- 6 ani se predau despre relatii sexuale cu persoane de acelasi sex, la grupul de vârstă 9-12 ani se preda despre diferenta de gen si sexul biologic, la grupul de vârstă 12-15 ani (pag 48) se predă homosexualitatea » – https://bit.ly/2UcCcMf
❌ Comentariul ăsta mai bine începea invers, ca să mă opresc după “se predă homosexualitatea”. Ca și când poți învăța băieții cum să nu li se ridice la tipe. 
Conform Ghidului UNESCO ce are la bază 87 de programe de educație sexuală pentru adolescenți din întreaga lume, disciplina presupune: reducerea numărului de parteneri sexuali, a numărului de acte sexuale, a comportamentelor de risc, precum și utilizarea sporită a prezervativelor și a mijloacelor contraceptive – https://bit.ly/3cvpDlv . În fine, programa locală e mai departe de cele din alte țări și spune așa: https://bit.ly/2BtpP7X . NU doar că NU începe la grădiniță, ci la clasa I, dar presupune rolurile în familie și diferenţele între fată / băiat.
Later edit: După o săptămână, am găsit fix același discurs în 4 locuri diferite + la un ascultător de radio. Că deh, într-o conferință de presă pentru a explica cetățenilor ce programă are opționalul, că deja există din 2004 așa ceva, ce fel de profesori îl vor preda, că nu se învață poziții sexuale la ore șamd.

❓ « Educația sexuală este o materie periculoasă pentru copii! Vor învăța să și-o frece la baie în pauze! »
❌ La fel de periculoasă poate fi și chimia, unde adolescenții ar putea învăța să-și fabrice droguri sintetice sau -vorba cuiva – explozibili.
Ești complet rupt de realitate dacă ai impresia că băieții de până-n 14 ani nu și-o freacă deja, fie ascunși în baia școlii, fie acasă, în camera lor. Iată, spre exemplu, acest video unde foarte-urmăritul vlogger-ul Colo învață un copil de 12 ani cum să-și facă laba, ba și râde de el cu o grămadă de alți inși că n-a făcut-o până atunci: https://youtu.be/9IXbXPja26o .

❓ « Da, dar copiii au deja biologie și învață acolo despre sistemul reproducător și sex. Nu este nevoie de o altă disciplină! »
❌ Să zicem, dar asta acolo nu înveți ce este un prezervativ și cum se folosește, ori ce înseamnă un abuz sexual și cum să-l recunoști. În plus, anatomia se învață abia la gimnaziu, la o vârstă când multe fete sunt deja la prima naștere ori au trecut deja de prima experiență sexuală.

❓ « Dac-ar fi obligatorie, ar costa prea mult să angajezi profesori noi etcetc »
❌ În primul rând, vorbim despre ore semestriale, nu zilnice ori în fiecare săptămână. Mai mult, ar scădea sarcinile nedorite, bolile cu transmitere sexuală și s-ar economisi bani în sistemul de sănătate – https://bit.ly/2Xw8jZt

.post-meta-bottom .post-tags { display: none; }