SPUNE-MI, TE ROG, MĂ SUFOC?

Size of coronavirus particle pm2.5 and bacteria
https://smartairfilters.com/en/blog/can-masks-capture-coronavirus/

Cu siguranță în ultima vreme toată lumea ți-a spus să porți mască și să stai departe de ceilalți, că mna, strănuți, poate ești asimptomatic și purtător de virus, așa că dai mai departe virusul cuiva din jur etcetc.

Așa că voi sări direct la partea în care-mi spui “Ok, dar care e logica? Ce, virusul nu trece prin mască? Și oricum nu pot respira cu ea, simt că mă sufoc, plus că ce expir rămâne în mască și voi tot recircula permanent aerul ăla!”.

Ok, Karen de România. S-o luăm încet.

Coronavirusul e mic. Foarte mic. Incredibil de mic. Atât de mic încât nu-l poți vedea la un simplu microscop. El are un diametru (că-i sferă, așa cum poate ai văzut prin diverse desene) de aproximativ 0.125 microni (sau 125 nanometri; 1 nm = 1.0 × 10-9 metri).

Par example

În ce privește oxigenul, o particulă are ~0.0001 microni, deci clar e cu muuult mai mică decât cei 0.1 microni ai virusului. Așa că o mască (vorbind la modul general) va permite mereu fluxul de aer de care ai nevoie, nu rămâi blocat în aceeași respirație.

Vai, dar știați că purtarea măștii scade concentrația sângelui și produce hipoxie, dureri de cap, extenuare, amețeală, lipsă de coordonare, chestii din astea.. ?

Probabil te-ai uitat prea mult la pseudo-doctori ca Adina Alberts, care n-au nicio treabă cu domeniul în care-și dau cu părerea. Dânsa a “făcut un experiment“. Înainte de a vă arăta cum decurge, tot ea vă spune că “mai multe studii au arătat că purtarea măștii produce hipoxie”, obviously, fără a numi vreunul dintre acestea sau a oferi alte detalii.
Își pune pulsoximetrul, îi arată o concentrație a sângelui de 95% (în mod normal ar trebui să ai 98%) și 77 de bătăi/minut. Își aruncă pe față o mască chirurgicală, își pune iar pulsoximetrul și-i arată 91% și 84 bpm.

De când această doamnă făcu “experimentul” și până azi, iaca, l-au mai făcut și alții. Culmea, tuturor celorlalți le-a rezultat că nu ți se întâmplă nimic rău dacă porți o mască chirurgicală.

Nu-s doctor și nici nu observasem până nu mi-a atras atenția, duamna care insinuează că faceți buba la creier poartă pulsoximetrul GREȘIT. Oare de ce ar face asta? Că e un medic prost ori din rea intenție?

Pulsoximetrul se poartă cu unghia spre aparatul de măsură și puteți observa asta în experimentele din punctele de mai sus.

De medici care au murit de epuizare după ture de 24h, dar clar nu din cauza unei măști.
Altfel, nu știu, gândește-te tu la un doctor pe care-l cunoști și întreabă-l / întreabă-te dacă are pierderi de memorie, amețeli sau ce-o mai fi.
Cu atât mai mult cu cât e un medic chirurg care poartă cu orele o mască, iar creierul său nu duce lipsă de oxigen.

Ce este important de știut e că măștile FFP oferă o protecție mai bună împotriva infecției cu SARS-CoV-2 decât cele N95, iar acestea sunt mai eficiente decât cele chirurgicale.
O mască chirurgicală mă protejează -pe românește spus- să n-ajungă stropi din saliva ta pe nasul și gura mea când vorbești, iar pe tine -asimptomatic să zicem- să nu strănuți pe mine. Cum spuneam la începutul articolului, un strop poate fi mare cât 5 microni, pe când diametrul unui fir de păr e 60-120.
Cele N95 se mai numesc “măști respiratorii” și oferă un bonus, căci te protejează și de la inhalat fum, gaze sau alți aerosoli.
În ce privește celelalte tipuri de măști, putem spune că orice e mai bun decât nimic, dar în final o mască chirurgicală e cea mai ieftină și accesibilă dintre toate variantele.

P.S. : scopul măștilor este acela de a fi purtate de cei care au virusul (știm deja că putem fi asimptomatici fără să realizăm), pentru a nu-l transmite în prin tuse, strănut, vorbit, și mai puțin pentru a ne feri de alții, că știm că putem lua virusul și în alte moduri.

Share:

.post-meta-bottom .post-tags { display: none; }